"tiAp sAAt kUmEriNdU, tiAp dEtikkU iNgAti, mOgA diri disAyANgi, MENikMAti hEbAt cINtA sUci, kUbErsAksi tiAdA tUhAN mELAiNkAN ALLAH, kUbErsAksi dAN mUhAMMAdLAH pEsUrUH ALLAH, kUbErjANji mALaM siANg kUrEdHA uNtkMU, kUbrjANji hidUp mAti aMAL ibAdAH uNtUkMU..."(^_^)!

Wednesday, March 3, 2010

...jADikAN iA jALAN MENUjU kEbAHAgiAAN...


Musibah seringkali ditakrifkan sebagai ujian, bencana, atau balasan daripada ALLAH SWT. Pelbagai bentuk musibah berlaku seperti kehilangan orang yang disayangi, kemusnahan harta benda, keruntuhan rumah tangga, kegagalan dalam hidup atau sebagainya. Impak daripada musibah ini boleh merubah situasi seseorang, bergantung kepada tahap penerimaan mereka. Sekiranya diterima secara positif, maka musibah dapat memberi kesan yang baik terhadap individu yang mengalaminya... Akan tetapi sekiranya individu yang ditimpa musibah mengambil peristiwa itu secara negative maka ia berkemungkinan akan membawa kepada kehancuran yang merugikan... Oleh itu, kita seharusnya mendalami situasi musibah itu supaya ia dapat diterjemahkan kepada sesuatu yang boleh membawa kesejahteraan.

Apakah yang harus dilakukan sekiranya kita ditimpa masalah atau musibah??? Apakah dengan melampiaskan rasa sedih, keluh kesah dan membinasakan diri sendiri dapat menyelesaikan sesuatu perkara yang terjadi??? Kiranya begitu,anda salah sahabat2x…Disini ada jwapannya…Jawapannya adalah dengan KEMBALI KEPADA ALLAH… Ingatlah dengan mengingati ALLAH hati akan menjadi tenang. Firman ALLAH SWT “ Tiada sesuatu musibah pun yang menimpa seseorang itu kecuali dengan izin –NYA..Dan barangsiapa yang beriman kepada ALLAH nescaya ALLAH akan memberi petunjuk kepada hatinya…”( At – Taghabun : 11). Kita seharusnya redho dengan apa yang berlaku kerana qada’ dan qadar daripada ALLAH. Dan seseorang yang beriman itu tidak akan sesekali menyatakan bahawa ALLAH itu tidak adil semata – mata musibah yang melanda dirinya itu terlalu perit untuk ditanggung. Kita tidak berhak untuk memilih dugaan atau musibah itu bersesuaian dengan kehendak diri kita. Ini kerana ALLAH MAHA MENGETAHUI diatas setiap sesuatu. ALLAH berfirman dalam surah Al – Baqarah ayat 216 yang bermaksud : “…..Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu..ALLAH mengetahui sedang kamu tidak mengetahui…”. Apabila ALLAH memberi musibah kepada kita, ketahuilah sahabat2x itu adalah hantaran kasih sayangNYA buat diri kita… Bukan mudah untuk kita mendapat mahar hantaran kasih sayang yang tidak terhitung nilai harganya...jauh lebih bernilai daripada segala - galanya… Beruntunglah kita yang ditimpa musibah kerana itulah tanda ALLAH semakin kasih kepada kita. Ia juga merupakan 1 ujian penilaian keimanan diri, sejauhmanakah kita beriman atau adakah iman kita begitu nipis sehingga dengan sedikit ujian sahaja sudah bisa menggoyahkan hati kita??? Cuba sahabat2x renungkan firman ALLAH : “ Dan, sungguh kami berikan cubaan kepada kamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah – buahan. Dan sampaikanlah berita gembira kepada orang – orang yang bersabar…” ( Al – Baqarah : 155 ).

Setiap manusia mempunyai titik tolak dalam kehidupannya. Maka apabila ditimpa musibah, alangkah baiknya jika kita iktiqadkan dalam hati bahawa inilah permulaan didalam kehidupan kita. Barangkali musibah yang melanda merupakan suatu isyarat daripada ALLAH untuk kita semua bermuhasabah diri bagi melakukan satu transformasi atau mencetuskan momentum perubahan kearah yang lebih baik. Ringkasnya apa yang telah berlaku itu tersimpan sejuta rahmat dan hikmah yang harus dinilai… Berdoalah kepada ALLAH memohon bantuan dan semoga kita diberi keringanan dalam melaksanakan segala urusan. Firman ALLAH : “ Berdoalah kamu kepada – KU, nescaya akan Aku perkenankan bagimu…” ( Al – Mukmin : 60 )… Seterusnya bertawakkallah kepada ALLAH dalam apa jua keadaan yang kita hadapi…Firmannya dalam surah Al – Maidah ayat 23 “…..dan hanya kepada ALLAHlah tempatnya kamu bertawakkal jika kamu benar – benar beriman… Jangan lupa mengadu dihadapanNYA jika hidup kita seringkali disapa kegelisahan dan kesempitan… Ringankanlah lidahmu wahai sahabat2xku...Ucaplah Hasbunallahu wa ni’mal wakil...( cukuplah ALLAH menjadi penolong kami dan ALLAH adalah sebaik – baik pelindung. “ Sesungguhnya orang – orang yang bersabar sahajalah yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira…” ( Az – Zumar : 10 )…Wallahu a’lam…

Pesanku : “ Tiada masalah tanpa penyelesaiannya..kita yang harus meneliti dan mengkaji, sebagaimana setiap penyakit pasti ada penawarnya…Anggaplah musibah itu satu tiket untuk kita sama – sama mendekati ALLAH dan jalan menuju bahagia…so???Ingatlah ALLAH telah berjanji didalam Surah Al – Insyirah bahawa sesudah kesulitan itu adanya kemudahan…All da best my dear sis…ALLAH whose always be by ur side Abadan abada…n I’ll be there 4 u in anytime u need me…(^_^)V…InsyaALLAH…

BARAKALLAHU FIKUM….
(^_^)*…:::Al – Haqierah wal faqierah ila Afwi rAbbi:::…*(^_-)

No comments:

Post a Comment